Intervju med Årets SHK-are 2015

Grattis till Årets SHK-are! Den givna frågan: hur känns det?

En klassisk sportfråga ;). Jag känner mig väldigt glad, smickrad och hedrad.

Du lägger ned massor med tid på dina handbollskillar i -99, -00 och -01, samt rollen som utbildningsansvarig, vid sidan av jobbet. Var hittar du all din energi?

Sanningen är den att det är just det här, att få möjlighet att träna och utveckla barn och ungdomar, som ger mig enormt mycket energi. Detta är min rekreation.

Vad gäller min roll som utbildningsansvarig så är det roligt att kunna bidra med något även på klubbnivå. Jag brinner för att man ska träna barn och ungdomar på rätt sätt, med rätt typ av träningen i rätt ålder och så vidare. Då är det viktigt att man håller sig uppdaterad med de senaste rönen och idéerna = utbildning.

De flesta killarna i laget har du följt väldigt, väldigt länge och du har massor av erfarenhet av hur små handbollsspelare utvecklas till tonåringar. Vad tycker du är viktigast för en ledare att tänka på när det handlar om att få spelare att växa?

Ja, många av spelarna har jag följt sen de var 7-8 år, det är fantastiskt att se hur de utvecklas i de olika faserna. Speciellt kul är det att se de barn som kanske har det lite stökigt med kroppen under vissa perioder helt plötsligt lyckas med olika saker. Att se den glädjen är underbart.

Som ledare är det viktigaste att man har kul tillsammans i laget, att man respekterar varandra, både vuxna och barn åt alla håll, att man ser varje individ för den de är och att de kan bidra med olika saker. Jag tror även att det är viktigt att barn och ungdomar känner att de kan påverka verksamheten, att vi helt enkelt lyssnar på varandra. Sen lägger man på lite handbollsträning och fysträning, på rätt nivå, så blir det toppen ;).

Du är ju klubbens utbildningsansvariga sedan flera år. Vad innebär det?

Det innebär att jag håller koll på vad det finns för handbollsrelaterade utbildningar och erbjuder våra ledare att gå dessa. Håller även koll på vad det finns för utbildningar för våra spelare, så som målvaktsträningar, distriktlagsträngar o dyl.  Jag åker iväg på utbildningsledarträffar som Stockholms handbollsförbund anordnar, för att diskutera behov av fler eller andra typer av utbildningar. Vi diskuterar även innehåll i kurserna som finns och hur de kan utvecklas.

Du är inte främmande för att testa nya träningsmetoder, till exempel Life Kinetik. Varifrån kommer det intresset?

Jag har själv tränat i hela mitt liv och provat på många olika idrotter. Har alltid varit nyfiken på nya grejer. Dessutom tror jag att det är viktigt att träna kroppen på många olika sätt. Då håller den längre och blir bättre rustad för olika utmaningar. Så är det ju roligare om man inte kör samma sak hela tiden. Så när jag hörde talas om Life Kinetik så blev jag så klart nyfiken och kollade upp vad det är. Det är en typ av hjärngympa, där man jobbar med olika övningar för att öka mängden kopplingarna mellan olika delar i hjärnan, vilket gör att man kan förbättra reaktionsförmågan, koncentrationen, självförtroendet och minnet, bli bättre på problemlösning, att klara stressiga situationer på ett bättre sätt, med mera. En otroligt spännande träningsform. När jag hittade en kurs för att bli Life Kinetik-tränare anmälde jag mig genast och har nu kört Life Kinetik med killarna i laget och med de anställda i mitt företag det senaste halvåret.

Du har ett rykte som ”fys-Cina”, som gärna pushar spelarna utomhus, oavsett väder. Är det karaktären eller fysiken du är ute efter att forma hos nästa generation?

Det är väl både och jag är ute efter. Jag är själv fostrad att det bara är att köra på oavsett väder eller om det tar emot. Vilket man har nytta av även om det nu mot förmodan är så att man inte fortsätter att idrotta. När det går tungt är det viktigt att kunna lyfta hakan från bröstet och tänka: jag kan göra det, jag klarar det, jag klarade det.

Så tror jag också att det är bra att träna utomhus eftersom vi tillbringar rätt mycket tid inomhus nu för tiden. Frisk luft är skönt och kläder går att tvätta om de blir leriga ;)!

Till sist, hur skulle du beskriva SHK som klubb idag?

SHK är bästa klubben så klart! En klubb som har jobbat hårt för att ta sig dit vi är idag och nöjer sig inte med det, utan jobbar vidare på ett målmedvetet sätt för att bli ännu bättre. Vi jobbar tillsammans för att stärka klubbkänslan och där jag tycker att vi sätter barnen och ungdomarna i centrum. En klubb med mycket glädje, utveckling och gemenskap. SHK borde helt enkelt vara första valet för alla.

Uppdaterad: 16 SEP 2015 16:32 Skribent: Bitte Olsson

Text SHK-kläder och logotype Stadium